MEI 2016

Het Dogon Vrouwen Initiatief jaarverslag 2015 staat online. Klik hier om het te openen.

JANUARI 2016

Klik hier voor de laatste nieuwsbrief van het jaar 2015 van Het Dogon Vrouwen Initiatief.

Voorblad nieuwsbrief


NOVEMBER 2015

Klik hier voor de nieuwsbrief van november van Het Dogon Vrouwen Initiatief.


Schermafbeelding 2015-11-19 om 18.25.06

OKTOBER 2015

Klik hier voor Het Dogon Vrouwen Initiatief jaarverslag 2014.

Schermafbeelding 2015-11-27 om 13.56.55


JANUARI 2015 Het werkbezoek was vol bijzondere ontmoetingen
Wie met genoeg kan leven is rijkWerkbezoek in januari 2015 was vol bijzondere ontmoetingen-

Wie met genoeg kan leven is rijk”, zei Seneca in de 1ste eeuw en dat lijkt in de 21ste eeuw van toepassing op de Dogonbevolking. Maar ook al leeft de bevolking blijmoedig hun leven, blijer worden ze van het licht van de WakaWaka in de nacht. “Er is geen verschil meer tussen de dag en de nacht, zoveel licht geeft de WakaWaka”, zegt een oude Dogonvrouw met een grote lach. Ook de houtbesparende fornuizen worden zeer gewaardeerd vanwege de grote besparing op het hout en de kooktijd. De gesprekken met de vrouwengroepen, dit keer vierentwintig, geven een prachtige inkijk in hun leven en maakt de ontwikkeling die een groep doormaakt in twee, drie jaar heel duidelijk zichtbaar.
Onze ideeën en voorstellen zijn er altijd op gericht om hun leven te verrijken door praktisch te versimpelen, of het nu gaat over hun gezondheid met de voedingstips, de moringapoeder en de muskietennetten, of over hun collectieve spaarsystemen, eenvoud en heldere afspraken staan voorop. En dat werpt z’n vruchten af. De aanvragen voor partnerschappen stromen toe. We stemmen de groei echter af op het team dat hen begeleidt.


OKTOBER 2014
Hoe ziet hoop eruit? In 8 minuten krijgt u een indruk hoe we samen de landdegradatie weten te keren, maar ook van de enormiteit van het probleem.

Franse interviews over de WakaWaka en Solution Solaire Mali
http://youtu.be/Z2QTCfC3dhk
Franse interviews met Saidou (directeur) en Fatou (Chef MC)
http://youtu.be/HWDR2eHJWQs

http://youtu.be/lT5ssIrw9hM

AUGUSTUS 2014 Werkbezoek Sharona Ceha en Jacqti de Leeuw 7 - 20 augustus
Er waren bijeenkomsten met twintig vrouwengroepen, leiderschapsbijeenkomsten in drie epicentra en heel veel overleg met de teams van IFPD en IDV die alle 16 programma’s begeleiden.
Er zijn weer vier nieuwe partnerschappen getekend, waardoor we nu met 43 vrouwengroepen zijn. De leiders van de groepen van de eerste jaren (2008) delen nu hun ervaringen met de nieuwe groepen in de trainingen en bijeenkomsten die we organiseren. Hun groepen functioneren door hun leiderschap autonoom, maar ze blijven deel uitmaken van het partnerschap, want het partnerschap is niet alleen met ons, maar bovenal met elkaar!

Nieuwsbrief aug 2014-
JUNI 2014
In 1 maand tijd zijn weer 20 ha (dat zijn 40 voetbalvelden), van de duin gefixeerd met 0,5 miljoen Euphorbiastruiken en het lokale gras dat gezaaid wordt.
Onvoorstelbaar!!!! In de 2 kwekerijen zijn 10.000 bomen opgekweekt.

Partnerschap met WereldCoach
Aan de basis van het partnerschap tussen DVI en Wereldcoach ligt hun visie dat 'ieder mens recht heeft op persoonlijke ontwikkeling'.
WereldCoach koppelt de mogelijkheden van coaching zoals wij die hier kennen, aan mogelijkheden van coaching in ontwikkelingslanden. Een gecoacht persoon hier, betekent een gecoacht persoon daar, of zelfs een groep zoals bij Dogon Vrouwen Initiatief.

MEI 2014
De uien zijn geoogst en kunnen nu goed worden opgeslagen! De burgemeester van Sangha, Aly Dolo komt de mooie opslag huisjes bewonderen. De vrouwen betaalden die vanuit hun gezamenlijke kas deels zelf en deels werd dit gesponsord door Bloemendaal-Dogon. Het ontwerp en de uitvoering is als stage-project georganiseerd door SDO (Stichting Dogon Onderwijs)

Training aan de Gezondsheids Animatrices: signaleren ondervoeding in hun dorp en simpele oplossingen aanbieden

APRIL 2014 Werkbezoek: De exponentiele groei van het aantal vrouwengroepen is aanleiding voor een tussentijds werkbezoek.
We werken nu met 39 vrouwengroepen en 4300 vrouwen,en er zijn in enkele maanden 30 aanvragen binnen gekomen. Een goede planning is nodig, zpwel daar als hier.
IFPD (Initiative Femmes du Pays Dogon) heeft nu naast de directeur Saidou Teme, Fatoumata Kodio (chef de programme de Microcredits), Sosselem Dolo, chef d'Epicentre Sangha, Amakene Guino (chef d'Epicentre Koundou), Hamidou Guindo (chef d'Epicentre Nakomon). We hebben vacatures voor het epicenter in de vlakte (Sogou Yaguem) en epicenter Nando.
Voor IDV (Initiative Desert Vert), als Superviseur Keneko Dara, en 3 uitvoerende krachten (Bocar, Domo en Elie). Met Assai Guirou hebben we een boomkwekerij opgezet en Meni Kodio is uitvoerende bij het houtbesparende fornuis programma.


Het kantoortje voor IDV in Koundou is in aanbouw
.

en in de boomkwekerijen is volop begonnen met de opkweek van bomen....

APRIL 2014
En opnieuw een training aan agro-animateurs.


Jaarverslag en jaarrekening 2013
Jaarverslag 2013
Jaarrekening 2013

8 Maart
Internationale Vrouwendag vieren in Purmerend
Soroptimisten Waterland, steunen de vrouwen in Dogon-Mali

Het franse jaarverslag 2013 is al klaar!
ADI Rapport d'activités 2013-
JANUARI 2014
Werkbezoek, waarin veel in gang gezet is voor 2014


Groei van het aantal groepen en het team
2013 hebben we afgesloten met 34 vrouwen-groepen (3600 vrouwen), waarvan 3400 vrouwen met een microkrediet werken. Er zijn veel nieuwe aanvragen van vrouwengroepen. Met vier groepen (323 vrouwen) zullen we binnenkort al het partnerschap tekenen en aan de slag kunnen, maar er zijn nog veel meer aanvragen. We hebben dan ook drie nieuwe medewerkers aangenomen voor het begeleiden hiervan (nu zes medewerkers totaal) en ook drie jongeren die voor het Groene Woestijn Initiatief gaan werken in Koundou.
Nieuwsbrief:
Nieuwsbrief januari 2014-

DECEMBER 2013SEPTEMBER 2013
Partnerschap contract met de groep in Nando: groep 34. We werken nu met 3561 vrouwen.

Problemen bij het Groene Woestijn Initiatief; termieten en droogte. Dit jaar is maar 200mmm regen gevallen; veel te weinig dus.
Met de behulp van 900 waterboxen kunnen we doorgaan met planten van bomen.

AUGUSTUS 2013
Wekbezoek;
In de 12 dagen van ons werkbezoek hebben we onder begeleiding van de lokale directeur Saidou Teme en zijn team (Fatou, Sosselem en Jean) 24 van de huidige 32 vrouwengroepen bezocht en de bestaande programma’s geëvalueerd, de vorderingen in het kader van het Groene Woestijn Initiatief (GWI) bekeken en nieuwe deelprojecten opgestart. Daarnaast zijn er iedere dag gesprekken gevoerd met de vele andere lokale partners en met mogelijk nieuwe partners.

21 hectare duin is aangeplant (42 voetbalvelden!!!) in slechts een paar maanden tijd.
6600 jatrophaplanten en 3560 bomen zijn geplant. Lees meer in de

Nieuwsbrief augustus 2013-


JULI 2013
Duinfixatie: al 10 ha aangeplant met Euphorbia en grassen. De bevolking van Koundou volop in actie.
Met de 50 waterboxen zijn vanuit zaad boompjes opgekweekt en zijn er 5000 jatrophaplanten geplant op het proefterrein (Ecole experimental Initiative Desert Vert).
In augustus zullen haricotplanten worden geplant als proef.


2150 Wakawaka zonnelampen


JUNI 2013
Nieuwe workshop aan Gezondheids animatrices


MEI 2013
Interview met Jean Dara over het Groene Woestijn Initiatief, over de Groasis waterboxes voor de opkweek van bomen en de kwekerij van JatrophaplantenAPRIL 2013
TRAINING van 25 landbouw animators afkomstig uit 10 dorpen voor het Groene Woestijn Initiatief


JAARVERSLAG 2012-
FEBRUARI 2013:
start van uienopslaghuisjes voor de vrouwengroepen in BarouKou Bongo en Kamba Komodigili. Stageproject van leerlingen van Technische School Sevare, door Dogon Onderwijs opgezet, betaald door Bloemendaal Dogon en een eigen bijdrage van de vrouwengroepen zelf! Meer? Dogon Onderwijs

Stageproject studenten Technische school; Uien opslaghuisjes from stichting dogon onderwijs on Vimeo.

JANUARI; tijd voor de zeepproductie!


DECEMBER: werkbezoek van 10 tot 24 december
Nieuwsbrief december 2012
Verslag werkbezoek december 2012 voor ambassadeurs
NOVEMBER:
In de Westerkerk in Amsterdamde hele maand november expositie van DOGON INITIATIVE:
Dogon Onderwijs, Dogon Vrouwen Initiatief en het Groene Woestijn Intiatief.

OKTOBER:
De sprinkhanen eten onze jatropha op, maar een beetje tegenslag krijgt ons niet klein. De oogst heben ze met rust gelaten.
Opnieuw 4 nieuwe groepen die het team heeft ontmoet en de 56 voedingsanimatrices starten een campagne in hun dorpen over de waarde van Moringapoeder als voedingssupplement.


Ter beschikking stellen: malariapreventie door muskietennetten en leren naaien op naaimachine is ook voor vrouwen!


AUGUSTUS: 30 bijeenkomsten in 12 dagen, drie nieuwe groepen, nieuwe programma's die zowel de lokale economie stimuleren als de gezondheid verbeteren. Lees meer in de nieuwsbrief
Nieuwsbrief aug 2012 HOOP
En ons prachtige epicenter in Koundou is in gebruik genomen!JULI: GROENE WOESTIJN INITIATIEF
Jurriaan van Stigt van stichting Dogon Onderwijs interviewt Jean, onze projectleider van GWI


GEZONDHEIDSWORKSHOP:  56 vertegenwoordigers van 28 dorpen kregen op twee plekken een workshop van 3 dagen over gezondheid


De workshop werd gegeven in samenwerking met de lokale overheid van wie we 4 trainers inhuurden. Zij gaven informatie over gezonde voeding voor de babies, zieke kinderen en voor de vrouwen zelf als ze zwanger zijn. 
Verder kwamen ook onderwerpen aan de orde als het belang van hygiene en preventie van ziektes (zoals diaree en malaria) en waren er praktijlessen. De vertegenwoordigers zullen als 'gezondheidsanimatrices' hetgeen ze geleerd hebben doorgeven aan de andere vrouwen in hun dorp en daar blijven wij ze bij coachen en ondersteunen. 

MEI: De vrouwenkliniek in Koundou krijgt er een slaapzaal bij.


Water wordt nu opgepompt uit de put waardoor de kliniek nu stromend water heeft. Tevens komt het water in een basin terecht voor het arroseren van de groentetuin met Moringabomen en voor de jatropha- opkweek voor het Groene Woestijn Initiatief.

APRIL: We zijn gestart met een proefproject in Koundou (zie Groene Woestijn Initiatief)
.
Er zijn zeven greppels van 180 meter door 200 mannen uit 7 dorpen met de hand gegraven (ca. 2 ha). De volgende stap is nu de opkweek van de jatrophaplanten (door de vrouwen) die daarna als omheining geplant gaan worden. We hopen de loslopende schapen en geiten zo te weren waardoor de natuurlijke beplanting een kans krijgt om op te groeien en de grond verbeterd.

MAART: Dogon Vrouwen Initiatief jaarverslag 2011

FEBRUARI 2012 Het bezoek van 13 ambassadeurs!

JANUARI 2012 Rapportage werkbezoek